Amsterdam, Noord-Holland

WOON-WERKGEMEENSCHAP
JUF NIENKE

Wonen werken in Amsterdam

De projectontwikkelaars PPO en DOKVAST starten in het derde kwartaal van 2020 samen met Barli Bouwsystemen de bouw van Juf Nienke op het Amsterdamse centrumeiland IJburg, een bijzonder gebouw dat uitnodigt tot onderzoeken, verblijven, ontmoeten, bewegen en uitwisselen. Doel is een woon-werkgemeenschap die beweegt, onderzoekt en elkaar ontmoet in de binnenstraat en de plint. In de plint komen commerciële activiteiten maar ook gedeelde werkplekken, ruimtes voor het geven van huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen 61 woningen, variërend in grootte van een compacte studio van 47 m2 tot een ruime eengezinswoning van 156 m2. Bewonersdoelgroep voor de middelhuurwoningen in Juf Nienke is de leraar omdat het gebrek aan passende woonruimte een groot lerarentekort in Amsterdam veroorzaakt.

Juf Nienke wordt een circulair modulair gebouw, een slimme schakeling van  prefab houtskeletbouw elementen waarbij hergebruikte en gerecyclede materialen met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen gebruikt worden. Door deze voorfabricage zal de impact op de locatie minimaal zijn en worden zowel de geluidsoverlast als de bouwduur beperkt.

Het pand zal uiterst duurzaam zijn. Het wordt energieneutraal door o.a. zonnepanelen op het dak. Veel aandacht gaat uit naar biodiversiteit en ecologie. Dit wordt onder meer duidelijk in het type beplanting van de binnentuin, het groen op de galerij en het gemeenschappelijke dek voor maximale waterretentie en diverse vleermuiskasten en een vleermuishotel met paar- en winterverblijven op het dak.

Op het terrein en onder het gebouw komt een sharepoint voor het delen van milieuvriendelijke auto’s en fietsen, ook komen er voldoende elektrische laadpalen.

Het gebouw ademt met zijn buitenruimtes aan de woningen, met het ontmoetingsdek, de grote binnentuin en de transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte. Juf Nienke biedt een leeromgeving voor de leraar, zijn leerlingen en de rest van de buurt. Zo zijn de voorzieningen in de plint dienstbaar aan het leerproces en het onderzoek.

Juf Nienke zal eind 2021 gereed zijn. Hierna blijft DOKVAST als verhuurder nauw betrokken. Zij zal na de oplevering blijven toezien op toekomstbestendigheid, met aandacht voor het circulaire beheer, smart onderhoud en het bevorderen van eigenaarschap. 

 • Opgeleverd
  Onderhanden
 • Type
  Wonen & Werken
 • Locatie
  Amsterdam, Noord-Holland
 • Ontwerp
  RAU en SeARCH Architecten Amsterdam
 • Ontwikkeling
  PPO Schaijk en DOKVAST B.V. Oisterwijk
 • Bouwer
  Barli Bouwsystemen Uden

Adresgegevens


Peters ProjectOntwikkeling B.V.
Scheltseweg 13
5374EB Schaijk

Social Media